d3Zusjes


  Jij bent toch ook nieuwsgierig. Natuurlijk ben je dat. Pandora zit in iedereen.

Home

Ina Enssr

Reacties

FAQ

Routes

Bestellen

Contact

Links

Ina Enssr

Ina Enssr is de auteur van d3Zusjes. Ze schreef:

'Ik heb dit boek geschreven voor jou. Met dit boek kun je op zoek naar een volgende dimensie. Ontdekken wat leven werkelijk is. Dat wil je toch wel? Jij bent toch ook nieuwsgierig? Natuurlijk ben je dat. Pandora zit in iedereen. Maar denk wel goed na. Als je besluit dit boek te openen, stopt het nooit meer tot je het einde hebt bereikt. De hemel... of de hel.'En ze schreef ook de column:

Niet iedereen ontdekt ALLE verborgen aanwijzingen
Door: Ina Enssr

Geluiden in het bos, een beschrijving van een ruimte, brandplekken en gestold kaarsvet op een kruis, een dialoog tussen twee hoofdpersonen, een strop wiegend in de wind. Allemaal stukjes informatie die de schrijver aan de lezer 'geeft', waardoor die inzicht krijgt in wat er gebeurd is. Een schrijver van een thriller is echter wel heel selectief in wat hij vertelt. Door informatie achter te houden, kan hij zorgen voor verrassende wendingen en een onverwachte ontknoping.

Informatie hoeft overigens niet achtergehouden te worden om een verrassing te creëren. De schrijver kan de informatie ook 'verbergen' in de tekst. Het verhaal wordt dan sterker en vooral nog verrassender. Een lezer mist de informatie de eerste keer, waardoor de onverwachte ontknoping blijft. De tweede keer dat hij het boek tot zich neemt, ontdekt hij dat eerst nutteloos lijkende objecten, opmerkingen en locaties een betekenis hebben. Hij had de verrassende ontknoping kunnen zien aankomen, hij had kunnen weten wie de dader was, als hij het boek maar wat beter had gelezen.

Ontbrekende aanwijzingen wijzen niet per se naar een dader of de oplossing van een misdaad. In mijn boek d3Zusjes zitten ook meer triviale zaken verborgen. Het is niet toevallig dat de eigenaren van het GPS-bedrijf Jaska en Tim heten. Ook zitten er in het verhaal verwijzingen naar Twin Peaks, de televisieserie die één van mijn inspiratiebronnen is geweest. Deze aanwijzingen zijn misschien niet functioneel voor het verhaal, maar ze maken het wel leuker om te lezen.


Zie jij de aanwijzing in dit stereogram?

Maar waarom is het nou zo aardig als er in een boek verwijzingen verstopt zitten? Dat komt waarschijnlijk omdat veel mensen het gewoon leuk vinden om dingen te ontdekken. Dat ontdekken krijgt bovendien een extra dimensie als de lezer iets vindt waarvan anderen niet op de hoogte zijn. De lezer voelt zich heel even een bijzonder mens omdat hij een geheim kent, een geheim dat hij deelt met de schrijver. Hij is een partner in crime geworden.

Alles in d3Zusjes is doorspekt met puzzels, raadsels, dubbele bodems, zichtbare en verborgen verwijzingen. Heel speciaal zijn de puzzels die de lezer meenemen naar een andere dimensie, naar 'De hemel of de hel', een wereld waarin hij/zij het boek zelf kan beleven. d3Zusjes kan daardoor naast een thriller ook een beleving worden. Maar dan moet de lezer het boek wel heel goed lezen. En niet veel mensen (en recensenten) zijn daartoe in staat.

Natuurlijk is het wel een beetje jammer dat veel van de ingenieuze aanwijzingen in mijn boek door veel lezers niet gevonden worden. Tenminste dat vind ik. De betreffende lezers zullen er niet mee zitten. Zij hebben gewoon een spannend boek gelezen met interessante karakters, boeiende verhaallijnen en een uiterst verrassende ontknoping. Maar het had meer kunnen zijn. Het had meerdimensionaal kunnen zijn. Maar goed, het is geen ramp. Ik moet er gewoon mee leren leven.

Niet iedereen ontdekt ALLE verborgen aanwijzingen

Powered by: RAFFEN<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#000066" size="5"> Dit is de offi&euml;le website van d3Zusjes - de superspannende thriller van Ina Enssr waarin geocaching centraal staat. <p> Trefwoorden: thriller boek spannend spanning d3zusjes d3z ina enssr gps geocaching paul karin bos kristie beekman ine de vries john cobben luuk tim seinstra jaska van den berg peter ellen jansen bosarbeider blackie majoor reus elzegoed boslust nude